Nyheter

Lastbilsolyckan – när det gick helt åt helvete

Nu när Diggiloo fyller hela 15 år så vill vi hylla det genom lite tillbakablickar på vad som har hänt genom åren. Vår redaktör Emilia kommer gräva runt bland alla nyckelpersoner här på Diggiloo för att leta fram de bästa historierna från Diggiloos historia. Först ut är producenten Patrik Kralls berättelse om när det höll på att gå käpprätt åt skogen strax utanför Östersund 2013…

”Det är nästan hemskt att säga det men mitt starkaste minne, det är nog den där jädra olyckan. Och att vi ändå lyckades genomföra en föreställning på kvällen. Att allting låg utspritt i beståndsdelar i lerig terräng och att vi ändå fick ihop det. Det var helt galet.

Men vi tar det från början. En chaufför körde min husbil medan jag passade på att sova lite på vägen till Oviken. Plötsligt väcker chauffören mig, strax efter klockan sex på morgonen för att jag har ett telefonsamtal från projektledaren Helena som i sin tur har fått ett samtal från gänget i nightridern (bussen där hela crewet sover) som har sett att en av våra lastbilar har vält och att allt ligger utspritt längs med vägkanten. Så jag sitter där i kallingar i husbilen och bara undrar var är vi? Vad händer? Hur långt är det kvar? Då hade vi väl ungefär tre mil till spelplatsen men jag fick en sådan sjuk känsla i kroppen och det var så många tankar som snurrade i skallen. Det var som att jag insåg att nu gällde det att vara fokuserad och jag kommer så väl ihåg situationen och hur jag reagerade. Det var inte att jag bara rusade ut utan att borsta tänderna, utan jag fick någon grej för mig att ”nu gäller det att vara redo här idag”. Så jag fixade håret, fixade kläderna, borstade tänderna och gjorde mig i ordning ordentligt och chauffören stannade på någon mack på vägen av någon anledning för då skulle jag absolut köpa frukost…

När jag kom fram till spelplatsen så mötte jag upp Helena och Danne (eventansvarig) som var där och vi alla stod som frågetecken; ”vad fan ska vi göra nu?”. Och då stod humpet (de lokala personerna som hjälper till med allt från scenbygge till arenapersonal), hjullastare och ett lag på 15 man redo för att bara dra igång dagen. Så de förväntade sig att det skulle stå en lastbil där så att de skulle börja lasta av. Men vi vågade inte säga någonting till dem innan vi hade fått grepp på läget och förstått vad som hänt. Och då kände jag igen att vi måste ta det här i lugn och ro, så jag börjar duka fram stor och ordentlig frukost och när det var gjort började vi fundera på hur vi skulle lösa det här, vem som skulle göra vad. Humpgänget stod fortfarande utanför och undrade ”hallå, ska vi inte börja jobba snart eller?” ”Ja, vänta lite, vi ska bara prata lite först”. Och under den här tiden låg ju lastbilen fortfarande i diket och crewet stod och väntade på order. Det första steget var ju att försöka få reda på var lastbilen var någonstans så min son som var med det året skickade en knappnål så jag förstod var de var och då var de tio mil bort. Så det var en ganska bra bit.

Någonstans i skallen fanns det egentligen inte att vi skulle kunna spela den kvällen. Och det här var en fredag, med spelning både lördag och söndag också så jag tänkte bara att hela den här helgen är ju körd, började räkna pengar och insåg att det kommer bli konkurs av det här. Alla som jobbar, inga löner, inga betalda räkningar…panik! Så det var ganska många sådana seriösa tankar som snurrade i huvudet. Men i det läget så sa vi ändå att vi ska göra allt vi kan. Allt vi kan för att få till föreställningen. Så vi bestämde oss snabbt för att nu jävlar ska vi se vad som händer, vi samlade humpgänget, det lokala gänget, och berättade vad som har hänt. Vi berättade vart lastbilen är, samtidigt som vi hela tiden höll kontakt med dem i diket. Med de lokala personernas hjälp började vi skrapa ihop massa fordon och de, som de hjältar de är, såg ju plötsligt det här som sin livsuppgift och bara kastade sig in sina bilar och samlade ihop lastbilar och fordon som vi kunde ha användning av, någon granne där som hade en lastbil, någon kusin som hade ett flak. Jag vet inte hur många fordon vi fick ihop till slut, men det är många, som vi kunde använda för att åka ner och försöka få upp grejerna och det är ändå tio mil ner och tio mil tillbaka sedan. Men fortfarande hade vi ingen aning om hur mycket som var trasigt, eller om allt var trasigt. Vi hade ingen aning. Det började droppa in bilder så vi fick en liten bild av hur det såg ut men vi visste fortfarande inte riktigt hur illa det var.

Vi fick även tag på någon kranbil som kunde hjälpa till att lasta över alla våra grejer, och sedan under dagen började saker trilla in på spelplatsen. Men vi hade ju fortfarande inget crew, de var fortfarande i diket och lastade grejer, så vi kan ändå inte börja bygga. Då började vi hämta upp vissa personer som var nödvändiga för att vi ens skulle kunna börja resa scenen så att den i alla fall skulle vara redo när allt kom på plats. Vi tog upp vår arenaansvarige också så att vi kunde börja bygga arenan och fick det att börja hända. Samtidigt fick jag, Danne och Helena tag på en firma i Östersund för att fixa nytt ljud och ljus, mixerbord, monitorbord. Till slut kom de med en stor lastbil fylld med grejer. Äntligen kändes det som att det kanske skulle lösa sig ändå!

Just runt den tiden började pressen ringa också och fråga vad som hade hänt, men vi hävdade bara att här har inte hänt något. Vi har inga problem här. Ingen utanför produktionen förstod att det var ett problem vilket också är ganska sjukt. Artisterna fick ju till slut reda på det dock för de åkte förbi olycksplatsen med sin buss och då blev det ett jäkla liv. Så det klart att de märkte det. Men sedan var ju de också med och hjälpte till för det var ju så mycket lera på grejerna, det var gegga i allt så vi fick sitta och pilla en hel del med det allihopa. Men alla, inklusive artister och musiker var med och hjälpte till för att få det att lira. När giget väl drog igång, max femton minuter försenat, vet jag att jag gick och bröt ihop bakom någon stor lastbil, då bara släppte det. Och när föreställningen väl var slut så gick jag upp på scenen och berättade för publiken vad som hade hänt och så ropade jag upp alla på scenen, arenapersonalen, crewet, humpet och då blev det världens jubel och stående ovationer. Så det var en otroligt häftig känsla när alla stod där på scenen, från artister till lastbilschaufförer, typ 70 personer stod där och tog emot applåder för att ha genomfört detta.

Det är kanske dumt att det är en sådan tråkig grej som är mitt starkaste minne men i slutändan blev det något fantastiskt bra. Det var en mäktig känsla att se hur alla gick ihop och bara jobbade tillsammans. Jag vet inte exakt när crewbussen kom in till slut, men sista gänget kom nog in framåt 14 och då var det bara gasen i botten för att hinna till föreställningen som började 19. Men den här cirkusen var ju inte slut bara för att giget var över sedan på kvällen för då var det dags att lösa hur man skulle ta sig vidare till nästa gig. Och sedan hur man skulle ta sig vidare därifrån. Så det var det en 72-timmarsövning som bara fortsatte och fortsatte, hela gänget sov nog riktigt gott sedan när den helgen väl var över. Ingen blev skadad i olyckan heller, så det var väldigt tur i oturen. Det var så mycket som stod på spel, det skulle kunna ha gått riktigt, riktigt, riktigt åt skogen. Det är ju så extremt stora pengar det handlar om, och bara publikens besvikelse om vi tingas ställa in är illa nog. Nu så här i efterhand var det en riktigt häftig upplevelse att se hur alla bara gick ihop och gjorde det som krävdes. Det är lite det som är grejen med Diggiloo också, jag vet inte riktigt om någon annan produktion hade klarat det på samma sätt som vi gjorde. Det hade inte varit samma hjärta i det. Det är därför Diggiloo är så fantastiskt!

Robin: ”Kommer bli en grymt rolig sommar!”

Som ni säkert vet vid det här laget har vi årets Melodifestivalvinnare med oss på Diggiloo 2017 och det är vi naturligtvis väldigt glada över! Vår redaktör Emilia tog sig ett snack med Robin nu såhär några veckor efter vinsten för att kolla läget inför sommaren.

Vi börjar med en klassiker, hur känns det nu såhär några veckor efter vinsten?

– Det känns väldigt häftigt, och det var bara att ställa om sig direkt. Jag var tvungen att gå från Melodifestivalläge till att bara jobba vidare för att göra allt en gång till, till skillnad från förra året när det var slut efter finalen. Det känns konstigt, som om allt bara förlängdes men också jätteroligt såklart. Det är till stor del samma team man jobbar med i Eurovision som i Melodifestivalen, det är samma folk som är med bakom scenen. Men det är så himla kul att vara med i Melodifestivalen och att få ha vunnit såklart. Det är en stor ära!

Första tanken när du fick reda på att du vann?
– Det var mest bara glädjeskrik då. Sedan blev jag lite nervös faktiskt för första gången, har inte varit nervös någonting men när jag skulle göra vinnarlåten så blev jag faktiskt lite nervös.
Ja, du såg lite nervös ut när du satt och väntade på resultatet också. Vad är det för tankar som snurrar i huvudet då?
– Jag satt mest med öronen på helspänn och försökte göra någon slags huvudräkning men misslyckades ganska rejält. Två av mina dansare hade redan räknat ut det och förstått att vi vann men jag hade mina in-ears så jag var bara koncentrerad på vad programledarna sa. Det var långa sekunder, men väldigt kul när jag förstod.

Hade du förväntat dig att du skulle vinna?
– Absolut inte. Jag var helt säker på att det skulle bli Wiktoria eller Nano. Jag trodde att jag skulle vara ganska bra med i poängen men att jag skulle ligga så bra till efter jury-poängen hade jag inte kunnat föreställa mig.
Ja, du fick ju faktiskt högst poäng av den internationella juryn. Hur känns det att vara så populär hos dem?
– Det känns jättekul såklart. Mitt nummer känns väldigt anpassat för Eurovision, det är grejer som händer hela tiden även om det på ett annat sätt är ganska enkelt. Så jag ser verkligen fram emot att få köra inför hela Europa i maj.

Schemat för en vinnare brukar vara väldigt hektiskt vad jag förstått det som, hur ser det ut för dig?
– Hektiskt minst sagt. Jag är faktiskt ledig den här helgen men sedan har jag inte en enda ledig helg förrän i juni. Och sedan drar Diggiloo igång i juli så det blir inte mycket semester. Men jag älskar ju att hålla på med det här så det är bara roligt.

Vad visste du om Diggiloo innan du tackade ja?
– Jag var och tittade på det förra året i Luleå och tyckte det verkade roligt, det såg ut som ett skönt gäng och det var bra publik. Så då kände jag att det skulle jag vilja göra nästa år och sa det till mitt management, att jag var taggad på Diggiloo. Men egentligen visste jag inte så mycket mer än att det är en grupp artister som blandar eget material med andras, och sjunger både själva och tillsammans. Det ska bli så himla kul verkligen. Vi har träffats allihop ett par gånger, på fotograferingar och sådär och det känns som ett riktigt bra gäng. Så det kommer bli en grymt rolig sommar tror jag.

Vad kan vi förvänta oss av dig i sommar?
– Jag vet inte riktigt än, vi har inte kommit riktigt så långt i planeringen. Det blir väl säkert mina två låtar från Melodifestivalen, men även en hel del annat. Jag sjunger gärna lite gammal soul också till exempel.
Har du någon du hoppas få sjunga en duett med?
– Oj, den var svår…kanske alla egentligen, speciellt tjejerna. Wiktoria har jag sjungit mycket med tidigare, i Så ska det låta bland annat, men både Jessica och Charlotte hade varit roligt att köra med.

Vad tror du om sommaren?
– Det kommer bli helt fantastiskt, det är jag helt övertygad om. Sedan tror jag vi kommer få riktigt bra väder i år också, det känner jag på mig.

Har du en sista hälsning till alla Diggilooare som röstat på dig?
Tack så jättejättemycket för alla röster och det ska bli så sjukt kul att träffa er alla i sommar ute på alla härliga ställen. Vi ses väl?!

Grattis Robin, vi ses i sommar på Diggiloo!

En rafflande final senare står det nu klart att det var Robin Bengtsson som tog hem vinsten i Melodifestivalen igår och vi vill passa på att önska honom stort grattis!

Efter förra årets succé med låten ”Constellation prize” gick Robin Bengtsson återigen in i tävlingen, med målet att slå förra årets femteplats. Med årets bidrag ”I can’t go on” charmade han både den internationella juryn och publiken och stod i slutet av kvällen som vinnare av Sveriges största musiktävling.

Vi är otroligt glada över att Robin är en av årets Diggiloo-artister och ser verkligen fram emot att se vad han har att bjuda på i sommar!

Bra jobbat säger vi även till Wiktoria som även hon gjorde ett starkt framträdande och kom på en sjätteplats. Och självklart följer ju även David Lindgren och resten av våra fina artister med i sommar.

Vårt 15-års jubileum i sommar kommer att bli fantastiskt, hoppas att vi ses!

Många glada kramar från Diggiloo-gänget

Grattis till finalplatserna!

Nu är alla fyra deltävlingarna i Melodifestivalen klara och vi vill bara passa på att säga:

GRATTIS TILL FINALPLATSERNA ROBIN OCH WIKTORIA!

Robin Bengtsson tävlade redan i den tredje deltävlingen och tog sig direkt till final med sin låt ”I can’t go on”. Här nedan kan du se numret igen:

Wiktoria var med i den fjärde och sista deltävlingen och gjorde succé precis som hon gjorde förra året och även hon tog sig direkt till final. Bra jobbat! Hennes nummer kan du också se nedan:

Vi är jättestolta och glada över att ha dem båda med oss i sommar på vår resa genom Sverige. Kanske får vi höra mer av deras låtar då?

Men först håller vi tummarna för att de lyckas riktigt bra i finalen den 11 mars, och med så grymma låtar kan det ju inte bli annat än bra!

Nu hejar vi på Wiktoria!

Sist ut av de tre Diggiloo-artisterna att ställa sig på Melodifestivalscenen i år är Wiktoria och nu är det äntligen dags även för henne. Spana in hennes hälsning till alla Diggilooare här nedan:

Det här blir andra gången som Wiktoria tävlar i Melodifestivalen och förra året gick hon direkt till finalen med sin låt ”Save me” som till slut kom på en fjärdeplats. I år tävlar hon med ”As I lay me down” och den kan du smyglyssna på här.

Vi önskar dig stort lycka till Wiktoria och ser fram emot att se dig på scen i sommar!

Robin Bengtsson till final!

Det var dags för ännu en Diggilooare att vara med i Melodifestivalen. Och den här gången var det ingen mindre än debutanten Robin Bengtsson. Förra året ställde han upp i tävlingen med låten ”Constellation prize” som tog honom till en femteplats i finalen. Den här gången hoppas han komma ännu bättre!

Se Robins hälsning inför deltävlingen till er här nedan:

Naturligtvis blev det succé även i år för Robin Bengtsson och han tog sig direkt till finalen i Tele 2 Arena den 11e mars. Det ser vi verkligen fram emot, grattis Robin!!

Men det är ju inte bara Robin som åker med oss i sommar, även programledaren David Lindgren dyker upp och det såg ut som att de värmde upp ordentligt igår kväll…så det här kan nog bli en rolig sommar 😉

Här nedan kan ni se klippet med pussen/slicken…

Tävlingsdags för Charlotte Perrelli

Ikväll drar Melodifestivalen igång och tävlingen rivstartar med ingen mindre än vår egen Charlotte Perrelli i startfältet. Hon har en liten hälsning till alla Diggiloo-fans inför kvällen.

Så ikväll håller vi alla tummar och tår för att Charlotte kommer få till ett bra uppträdande och vi ser verkligen fram emot att få ett litet smakprov inför sommaren. Och vill man rösta på Charlotte kan man antingen ringa 099-208 05 eller det lite dyrara numret 099-908 05 och då skänker man 8,90 till Radiohjälpen. Vill man istället smsa skickar man texten 05 till 72 211 eller till 72 999 om du vill skänka 8,90 till Radiohjälpen. Man kan även ladda hem appen och ”hjärtrösta” genom att trycka på hjärtat.

För den som vill smyglyssna på en minut av hennes låt så kan man göra det här.

Melodifestivalen 2017

Äntligen är det dags för årets Melodifestival att dra igång! På lördag rivstartar det med första deltävlingen här i Göteborg och där kommer ingen mindre än vår egen Charlotte Perrelli att vara med. Hon har vunnit hela tävlingen två gånger förut, både 1999 och 2008, och 1999 vann hon ju dessutom hela Eurovision med Take me to your heaven. Nu är hon tillbaka med ett helt nytt sound och hon vill visa upp en ny sida av sig själv, med gitarr och egenskriven låt. Vi ser verkligen fram emot att få höra hennes nya låt och vi håller alla tummar vi har för att det ska gå bra på lördag!

Veckan efter det har vi ingen från Diggiloo som är med och tävlar, men i deltävling 3 dyker nästa bekanta ansikte upp. Då är det nykomlingen Robin Bengtssons tur att sjunga i direktsändning och återigen försöka ta sig till finalen för att slå förra årets femteplats. Även i fjärde deltävlingen har vi lite extra pirr i magen då ännu en av Diggiloos nya ansikten ställer upp i Melodifestivalen, nämligen Wiktoria. Hon var också med förra året och hamnade då på en fjärdeplats i finalen. Så vi har tre bidrag att heja fram nu, och vi hoppas att ni är lika taggade som vi på att få höra bidragen!

Diggilooare i Så ska det låta

I söndags kunde vi se två av årets Diggiloo-artister i Så ska det låta. Wiktoria och Robin Bengtsson tävlade mot Lars-Åke Wilhelmsson och Martin Almgren och det blev en tuff kamp mellan duktiga sångare. För den som missade och vill ha ett smakprov på hur det kan låta i sommar kan ni se programmet här.

För två veckor sedan medverkade även David Lindgren i programmet tillsammans med Sonja Aldén. De mötte inga mindre än de tidigare Diggilooarna Alcazar. Det programmet kan ni se här.

Nästa vecka får ni återigen hålla utik i Så ska det låta. Då tävlar nämligen ännu en av Diggiloos nykomlingar, Tommy Nilsson, tillsammans med Hanna Hedlund som åkte med oss 2015 mot Ebba Busch Thor och LaGaylia Frasier. Missa inte det, söndag klockan 20.00 på SVT1.

Planeringen är i full gång

Äntligen har vi dragit igång planeringen inför Diggiloo 2017 på riktigt!

Efter lite välförtjänt ledighet under jul och nyår är vi riktigt taggade på att dra igång med årets föreställning. Det kommer bli mycket att göra under hela våren, vår projektledare Helena ska bestämma hela personalstyrkan, regissörer och artister ska bestämma alla låtar och det blir en första ”lära-känna-varandra”-resa samt en workshop för att få ihop hela gänget.

Så nu står vi inför en intensiv, men väldigt rolig, period och vi ser otroligt mycket fram emot 15-årsjubileet av Sveriges bästa sommarunderhållning! Vi ses väl?