Nyheter

Produktionsgänget är igång

Med bara lite mer än sju veckor kvar till premiären var det dags att dra igång planeringen ordentligt. Förra veckan hade vi ju workshop och de första repetitionerna med artister och musiker, men vi är lite fler inblandade än så i den här stora produktionen. Så igår och idag samlades stora delar av oss, bland andra producenten Patrik Krall, projektledaren Helena Sundblad, arenaansvarige Fredrik ”Figge” Lösnitz, tekniskt ansvarige Daniel Andersson och turnéledaren Ann Lund, i Alingsås för ett uppstartsmöte.

Gårdagen var otroligt lång och intensiv, det var mycket vi skulle hinna beta av. Så från ungefär nio på morgonen till tolv på natten satt vi och diskuterade olika upplägg, packsystem, tidsscheman och diverse annat man inte tänker på att man måste gå igenom.

Nu är vi i princip klara för den här gången och vi känner oss väl förberedda inför sommaren. Det finns fortfarande mycket att bestämma och planera såklart, men nu har vi i alla fall en grund att stå på och vi har kommit en bra bit på vägen.

Tack hela gänget för bra dagar, nu laddar vi om och taggar till för vad som händer om sju veckor. PREMIÄR! Du glömmer väl inte köpa biljetter till sommarens show?

Throwback Thursday – 2009

Ett fantastiskt bra år med bland andra Brolle, Arja Saijonmaa, Mojje, Ola Svensson och Niklas Strömstedt. Det blev 25 gig över hela Sverige och det blev kanske den allra bästa sommaren så långt!

Workshop i Nyköping

Vilken sommar det kommer bli! De första repetitionerna inför årets föreställning är över och efter tre intensiva dagar i Nyköping känner vi oss mer redo för sommaren än någonsin. Låtvalen är klara och även lite koreografi har kommit på plats. Efter den här workshopen finns det i alla fall en sak vi kan lova – det kommer bli grymt bra drag på scenen!

Det är ett otroligt härligt gäng med i år och vi har mest skrattat oss igenom dagarna, men också jobbat hårt och intensivt såklart. Kvällarna avslutades med lite gott att äta och dricka i hotellets spa-avdelning och det var riktigt populärt!

Vi fick även besök av lite media, bland annat SVT Sörmland. I inslaget får du höra Robin Bengtsson, Charlotte Perrelli, Jessica Andersson och Tommy Nilsson berätta om tankarna inför sommaren. Här kan du titta på programmet, inslaget kommer ungefär 8.30 in i klippet.

Robin Bengtsson i Eurovision!

Imorgon är det dags för final i årets Eurovision och som ni säkert vet vid det här laget är det en av våra Diggiloo-artister som representerar Sverige den här gången. Heja Robin Bengtsson! Eurovision har ju genom åren blivit lite av en tradition för många svenskar (och européer i stort såklart) och speciellt de senaste åren har Sverige lyckats otroligt bra i tävlingen. Men hur får man till den ultimata Eurovision-kvällen? Vår redaktör Emilia delar med sig av sina bästa tips!

Både Melodifestivalen och Eurovision är otroligt viktiga för mig. I hela mitt liv har jag bänkat mig framför tvn vid varje deltävling, omröstning, final, ja till och med alla ”inför”-program. Jag är en riktig Melodifestivalnörd skulle jag nog vilja påstå. Varför då kanske ni undrar? Det undrar jag med…

Skämt åsido, jag tror att både Melodifestivalen och Eurovision har lyft fram underhållning för både stora och små, en chans att göra något kul tillsammans med vänner, familj eller kanske ha en kväll helt för sig själv. Det är musik, det är glädje, det är stämning, det är dans, det är glitter och konfetti. Precis som på Diggiloo. Och det är allt man kan önska sig om du frågar mig! Visst, det är inte alltid den högsta nivån på vare sig låtarna eller rösterna men det kan jag leva med så länge den där glädjen som genomsyrar hela evenemanget finns där.

Nu är det dags för årets Eurovision och för första gången på 15 år har Diggiloo med sig Sveriges representant på sommarens turné. Därför känns det lite extra spännande att titta imorgon och nervositeten kommer garanterat vara stor hos mig inför omröstningen. Men innan dess ska jag göra mitt bästa för att ha en härlig kväll och mina bästa tips för en lyckad Eurovision-kväll kommer här:

  1. Samla nära och kära för en riktig helkväll tillsammans. En partner, familjen, vänner eller varför inte bara du och hunden? Var INTE med dem som inte uppskattar den här typen av underhållning eller musik, det finns ingenting som dödar stämningen mer än de där personerna som bara gnäller på att allt är dåligt…
  2. Fixa något gott att äta och dricka. Chips, tacos, en stor godisskål, grönsaksstavar, glass eller kanske en oxfilé? Du väljer helt själv vad du känner för, men jag tycker du ska lägga undan det dåliga samvetet för en kväll och äta precis det du vill ha utan att tänka på vad man ”borde” äta. Ibland måste man ju unna sig lite, eller hur?
  3. Ladda mobilen! Hur ska du annars kunna rösta på din favoritlåt eller följa med i dina kompisars kommentarer på Facebook?
  4. Ha minst en kudde i närheten. Ibland kanske du behöver den för att gömma dig bakom för att något bidrag är så otroligt dåligt och på slutet behöver du kanske krama den ordentligt för att omröstningen är extremt spännande…
  5. Njut! En sådan här kväll kommer bara en gång om året och det gäller att njuta såklart! Det ska i alla fall jag göra, med mina chips och godispåsar 😉


Till sist vill vi allihopa här på Diggiloo bara önska Robin Bengtsson ett stort lycka till, vi håller alla tummar vi har och vi tror att du kommer klara det här galant. Eller hur?

PETRAS BÄSTA DIGGILOOMINNE

Petra Brandin är ett troget fan av Diggiloo som varit på plats ALLA åren! Nu berättar Petra själv om hennes bästa minne..

-Jag har varit med alla år på Diggiloo! Första året var jag i Båstad, andra året i Ronneby och alla år efter det i Båstad. Förutom förra året då var jag på plats i Skurup.
Mitt bästa minne.. det är svårt. Första året generellt är ju ett fantastiskt minne, det som startade allt. Än idag är jag otroligt tacksam över att jag hade chansen att få vara med redan från start och att få upptäcka detta fantastiska evenemang som jag skrattat och gråtit av rördhet till, där jag sjunger med i de flesta låtarna och där jag mår som bäst.

Bästa ögonblicket är dock (även om de inte hade med det de senaste åren), när de sjunger ”allt ljus på mig” i slutet och alla kommer in på scenen en efter en. Det går inte att välja vilket år av alla åren som varit bäst! Dock saknar jag när Lotta Engberg, Elizabeth Andreassen, Tomas Pettersson och Lasse Holm var med.

Att tillägga är, att tre av dessa åren bodde jag i Grekland men lyckades ändå ta mig till Sverige för att se Diggiloo.

I år är jag utom mig av sorg, då jag befinner mig utomlands när Diggiloo är i Båstad, Ronneby, Skurup och Kristianstad. Vi ska döpa min dotter då. Detta innebär att jag för första gången sen Diggiloo startade kommer att missa årets show.

Vi är lika ledsna som Petra, att hon inte kan medverka på årets 15-års jubileum men tackar henne för att hon ville dela med sig utav sin lilla historia och bästa minne.

På bilderna ser ni Petra själv samt två bilder som hon tagit på Diggiloo.

MÖT VÅR PRODUKTIONSASSISTENT

Dagens krönika skrivs av Johanna Sjöberg som bland annat jobbar som produktionsassistent för Diggiloo. Johanna jobbade med Diggiloo första gången under våren 2015 då hon gjorde sin praktik hos Krall Entertainment och efter sommaren 2015 blev hon tillsvidareanställd på företaget som produktions- och ekonomiassistent.


– Wow, jag vet inte riktigt vart jag ska börja! Hösten 2014 började jag plugga till Affärsutvecklare inom Turismbranschen. Utbildningen är en yrkeshögskole-utbildning vilket innebär att nästan 1/3 av utbildningen består av praktik. Jag visste redan då att jag ville jobba med evenemang när jag var färdigexaminerad, gärna evenemang som grundas i musiken då jag sedan barnsben har haft en stor kärlek till musik och underhållning. Efter att ha pratat med Helena Sundblad som är projektledare för Diggiloo valde jag att lägga min praktik på Krall Entertainment. I och med att Helena blev min handledare föll det sig ganska naturligt att mitt största fokus under mina 14 praktikveckor gick ut på att jobba med Diggiloo.

Under min praktik lärde jag mig enormt mycket om hur processen kring ett så stort ”jippo” ser ut. Jag fick en insyn i arbetet som Helena gjorde samtidigt som jag fick en del eget ansvar. 2015 besökte Diggiloo Sjöängen i Eksjö och det var en av de orterna jag jobbade extra mycket med. Jag fick ansvar för att boka saker på lokal nivå – det som behöver bokas på respektive ort för att evenemanget ska kunna genomföras. Det var allt ifrån soptunnor, containrar, staket, lastmaskiner, toaletter mm.
Även lokala föreningar skulle bokas på för att hjälpa till med att bygga upp och riva ner området som byggs upp på varje ny spelplats. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var jättejobbigt att ta upp telefonen och ringa, jag är egentligen en mail-person. Men efter de intensiva veckorna med att jaga rätt på föreningar som ville ställa upp så lärde jag mig att man ALLTID får snabbare svar om man lyfter luren istället för att bara skicka iväg ett mail. Den bästa lärdomen jag någonsin fått!

Ett par månader efter att min praktik var slut fick jag ett telefonsamtal från Krall Entertainment där jag blev erbjuden en anställning som produktions- och ekonomiassistent. Med tanke på att jag hade ett år kvar på utbildningen som jag ville avsluta först så kom vi överens om att jag skulle börja jobba en dag i veckan parallellt med utbildningen. När utbildningen var slut började jag arbeta heltid. Som produktionsassistent för Diggiloo gör jag mycket varierande arbete. Jag ansöker om tillstånd, bokar hotell åt musiker och artister, håller kontakt och samlar in information från våra lokala arrangörer, uppdaterar vår projektportal så att våra tekniker kan ta del av viktig information, bokar lokalt på olika spelplatser och mycket, mycket mer.

Jag är så otroligt tacksam för den möjligheten jag har fått att utvecklas och lära mig mer om branschen och jobbet. I takt med att jag började arbeta heltid växte även mitt ansvar i Diggiloo och nu är jag ännu mer involverad och har ännu större ansvar för vissa bitar i projektet vilket är super kul! Helena är en helt fantastisk människa och det är mycket tack vare henne och hennes härliga personlighet som jag tackade ja till jobbet och nu står här med en tillsvidareanställning på företaget som producerar Diggiloo. Även fast jag är produktionsassistent för alla företagets projekt så kommer Diggiloo alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta då det var startskottet på min karriär!

EFTERLYSNING

Vi letar efter dig som varit med alla 15 åren på Diggiloo! Vill Du dela med dig av ditt bästa sommarminne samt vilket år och ort det minnet var ifrån?

Vi vill gärna komma i kontakt med dig.

Maila sandra@krall.se

Det utlovas en överraskning..