Konsten att få med en vinnare

När vår producent Patrik Krall var med och drog igång Diggiloo då för 15 år sedan hade han en idé. 2003 var nämligen årets Melodifestivalvinnare Fame (Jessica Andersson och Magnus Bäcklund) med i artistuppställningen och Patriks mål och ambition blev då att han skulle ha det varje år. Men det är ju lättare sagt än gjort…
Nu berättar han själv om sina försök, år efter år.

Jag har alltid strävat efter att kunna erbjuda årets Melodifestivalvinnare på Diggiloo-scenen varje år. Första året gick det kanon och både Jessica och Magnus briljerade med bland annat sin vinnarlåt ”Give me your love”. Men efter det har det gått sådär måste jag erkänna…

Att det ska vara så jäkla svårt! Det kunde jag aldrig tro, det gick ju så himla lätt det där första året. Jag var väl kanske lite väl kaxig då när jag bara bestämde mig för att jag skulle ha med vinnaren varje år för efter det har det visat sig vara allt annat än enkelt. Det är väl inte så konstigt egentligen, artisterna bokar jag ju redan på hösten men Melodifestivalen avgörs på våren och jag kan dessvärre inte se in i framtiden, även om det hade varit användbart ibland. Som tur är får jag ändå lite hemlig information så att jag i alla fall nästan vet vilka som ens ska vara med i tävlingen, men att försöka gissa vem som kommer vinna är näst intill omöjligt har jag upptäckt. Fram till i år då!

Det året jag grämer mig mest över är 2011-2012, när jag under hösten fick erbjudande om en rätt okänd tjej som jag aldrig hade hört talas om. Managementet försökte sälja in henne, ”hon passar perfekt för Diggiloo”. Men jag kände bara ”njaaa, hon är inte riktigt vad vi söker efter och publiken vet inte vem hon är”. Så jag tackade nej. Sedan kommer hon in där på Melodifestivalens första deltävling och bara äger. Loreen. Som sedan går och vinner både Melodifestivalen och Eurovision. Tror ni jag ångrade mig då eller?!

Förra året kom jag riktigt nära att få med årets vinnare. Vi hade med både Oscar Zia och Ace Wilder, men i sista stund dök Frans upp och kammade hem vinsten istället och vi fick nöja oss med en andra- och en tredjeplats.

Men i år, i år var det äntligen dags! Efter 15 år lyckades jag igen. Jag satsade mina kort på både Wiktoria och Robin och höll tummarna precis som jag brukar. Vilken lycka! Vi hade naturligtvis varit lika glada över att ha just dem två med oss, men det känns lite extra roligt att kunna erbjuda vinnaren på vår scen i sommar. Ni missar väl inte det? För vem vet när det händer igen…