Mannen som sköter ljudet

Som ni vet har vi ju ett stort gäng med hjältar som varje dag sliter för att det ska kunna bli den fantastiska show som det blir. En av dem är Thomas Malbeck som är ljudtekniker. Han sitter i front of house som det kallas, som är den lilla byggnaden bakom parketten mitt framför scenen. Och därifrån styr han alltså det ljud som går ut till er i publiken, han ser till att alla artisterna hörs, att gitarren inte låter för mycket jämfört med keyboarden och så vidare. Jag tog mig ett litet snack med honom i pausen under vår spelning i Vadstena för att kolla läget.

Vad har du för roll i Diggiloo egentligen?

Jag är ljudtekniker, det är jag som ser till att ljudet går ut till publiken. Jag har ett mixerbord och en massa mikrofoner på scenen och så ska de mixas ihop så att det blir så musikaliskt korrekt som möjligt. Och jag ser till att alla hörs givetvis och att ljudet går ut till så stor publikyta som det går.

Vad är det svåraste?

Det är just det, att få till ett ljud som låter likadant överallt. Över ett så stort område alltså eftersom jag sitter ju bara på en position medan publiken sitter på en massa olika positioner och ibland blåser det och ändrar ljudet. Man har ju vädrets makter att slåss emot också förutom det musikaliska.

Hur länge har du jobbat med Diggiloo?

Det här blir mitt tredje år. Men jag har jobbat med det här i 36 år så jag har hunnit med en del. Jag har rest jorden runt några varv, jag har jobbat med de flesta svenska artister vi har men även en del utländska artister och sådär. Så det har blivit en del genom åren. Och än har jag inga planer på att sluta så till hösten blir det förmodligen ännu en turné. Till vintern gör jag ju Christmas Night också.

Hur kommer det sig att du började med just ljud?

Jag är ju som de flesta ljudtekniker, en gammal avdankad musiker höll jag på att säga. Men jag spelade musik, jag spelade keyboard när jag var ung och sen så blev tekniken roligare än spelandet på något sätt. Så på den vägen är det.

Vad är det bästa med Diggiloo?

Det är gemenskapen! Det är ett sådant härligt gäng. Så det är gemenskapen framför allt!

Vilket är ditt bästa Diggiloo-minne?

Oj, det är svårt…det är nog efterfesten i Båstad ändå tror jag haha…

 

Och så fem snabba!

Diggiloo eller Melodifestival?
Sommar eller vinter?
Schlager eller rock?
Paljetter eller nitar?
Premiär eller sista spelningen?

Tack för det Malbeck, vi ser fram emot ytterligare en härlig efterfest i Båstad…;)

/Emilia

Lasse Holm, från främling till konungens medalj!

Lasse Holm tilldelas konungens medalj! ”Jag får vara väldigt ödmjukt tacksam för detta, den skall mina barnbarn få ärva” säger...

Diggiloo 💜 Mello

Mello, Melodifestivalen som är Sveriges största musiktävling går snart av stapeln. Det har väl inte undgått någon att det finns...

God Jul & Gott Nytt År

Diggiloo-året 2023 lider mot sitt slut Ett magiskt år för Diggiloo har nu kommit till ända och vi känner oss...

Låt oss presentera Diggiloo 2024

Möt Anders Bagge, Lucianoz, Wiktoria, Andreas Lundstedt, Liamoo, Andreas Weise, Elisa Lindström, Dogge Doggelito, Jessica Andersson, Lisa Stadell, komikern Ann...

Idolvinnaren Cimberly vinner en plats i Diggiloo!

Efter kvällens enastående och spännande final av Idol 2023 kan vi med glädje hälsa Cimberly Wanyonyi, 18 år, från Skellefteå...

Diggiloo+Idol=sant

I samarbete med Universal Music kan vi stolt informera att årets vinnare av Idol vinner, förutom ett skivkontrakt, en plats...

Tack för i år, ses 2024!

Ett ord, WOW! Vilken turné, vilken show och vilken publik vi haft i år. Kalasbra! Vi hade helt enkelt inte...

Diggiloo tar ett skutt in i sista veckan!

Turnén går mot sitt slut efter en lååång och händelserik sommar. Den sista spelningen blir i Göteborg lördagen 26 augusti,...

Stockholm är utsålt!

Sveriges största sommarturné tuffar på med full kraft och vår show i Stockholm på Ulriksdals slott är slutsåld. Men det...

Vi kom, du såg, vi segrade!

✓Diggiloo är igång och vilken start vi fick. Småland bubblade. Hok kokade. Artisterna ägde. Och tack publiken för att ni...