Mannen som sköter ljudet

Som ni vet har vi ju ett stort gäng med hjältar som varje dag sliter för att det ska kunna bli den fantastiska show som det blir. En av dem är Thomas Malbeck som är ljudtekniker. Han sitter i front of house som det kallas, som är den lilla byggnaden bakom parketten mitt framför scenen. Och därifrån styr han alltså det ljud som går ut till er i publiken, han ser till att alla artisterna hörs, att gitarren inte låter för mycket jämfört med keyboarden och så vidare. Jag tog mig ett litet snack med honom i pausen under vår spelning i Vadstena för att kolla läget.

Vad har du för roll i Diggiloo egentligen?

Jag är ljudtekniker, det är jag som ser till att ljudet går ut till publiken. Jag har ett mixerbord och en massa mikrofoner på scenen och så ska de mixas ihop så att det blir så musikaliskt korrekt som möjligt. Och jag ser till att alla hörs givetvis och att ljudet går ut till så stor publikyta som det går.

Vad är det svåraste?

Det är just det, att få till ett ljud som låter likadant överallt. Över ett så stort område alltså eftersom jag sitter ju bara på en position medan publiken sitter på en massa olika positioner och ibland blåser det och ändrar ljudet. Man har ju vädrets makter att slåss emot också förutom det musikaliska.

Hur länge har du jobbat med Diggiloo?

Det här blir mitt tredje år. Men jag har jobbat med det här i 36 år så jag har hunnit med en del. Jag har rest jorden runt några varv, jag har jobbat med de flesta svenska artister vi har men även en del utländska artister och sådär. Så det har blivit en del genom åren. Och än har jag inga planer på att sluta så till hösten blir det förmodligen ännu en turné. Till vintern gör jag ju Christmas Night också.

Hur kommer det sig att du började med just ljud?

Jag är ju som de flesta ljudtekniker, en gammal avdankad musiker höll jag på att säga. Men jag spelade musik, jag spelade keyboard när jag var ung och sen så blev tekniken roligare än spelandet på något sätt. Så på den vägen är det.

Vad är det bästa med Diggiloo?

Det är gemenskapen! Det är ett sådant härligt gäng. Så det är gemenskapen framför allt!

Vilket är ditt bästa Diggiloo-minne?

Oj, det är svårt…det är nog efterfesten i Båstad ändå tror jag haha…

 

Och så fem snabba!

Diggiloo eller Melodifestival?
Sommar eller vinter?
Schlager eller rock?
Paljetter eller nitar?
Premiär eller sista spelningen?

Tack för det Malbeck, vi ser fram emot ytterligare en härlig efterfest i Båstad…;)

/Emilia

Väskförbudet – Ingen match för Diggiloopubliken!

Premiärhelgen gick galant och nu har vi rivit av de tre första showerna på sommarens turné. Det var en magisk...

PREMIÄREN AVKLARAD

Och där gick startskottet på denna Turné, premiären avklarad och nu har vi bara resten kvar, totalt 23 shower. Vi...

PREMIÄR – DIGGILOO, SVERIGES GULDKORN

Nedräkningen är total nu när vi räknar timmar till startskottet på denna fantastiska sommar. Det är detta vi längtat efter...

Sista repen inför premiär – Så går det till!

Denna vecka började med att tekniker och ansvariga för hela turnén anlände till Jönköping där rep och genrep kommer att...

Vi presenterar vinnarna

Tävlingen är avslutad och äntligen kan vi presentera vinnarna till alla fina priser. 🥳 Vi reserverar oss för att tävlande kan...

Semesteraktiviteter i Sverige

Vad ska vi hitta på när det är semester? Var ska vi åka? Äsch, det kanske är bättre att ta...

Sommarens konserter i Sverige – Diggiloo, en given tradition!

Sommaren 2024 besöker vi totalt 24 orter med DIGGILOO vilket då innebär 24 konserter runt om i Sverige. Möjligheterna är...

Solen skiner alltid på Diggiloo!

Idag skiner solen på oss när vi tar vårt kaffe i solen! Men det är ju inte konstigt, solen skiner...

Repvecka hos Anders Bagge

Hänger ni med? Tiden är kommen för årets första repvecka. Vi kallar det även workshop, eftersom det är dessa dagar...

Idol-Saga klar för Diggiloo

Diggiloo får förstärkning från Västergötland. Vi är glada att meddela att Idol-Saga är klar för Diggiloo. Det blir inte en...