Vart ska vi den här veckan?

Just nu är det lite ledigt för hela gänget, lite välförtjänt vila i några dagar innan det bär iväg till den här veckans stopp. Det blir tre stopp även denna vecka men hela fyra spelningar. Först åker vi till Västervik och spelar, sen vidare till Rättvik där vi har två spelningar och sist men inte minst Järvsö. Precis som vanligt så har jag inte besökt något av de här ställena tidigare så jag har gjort lite research för att lära mig mer.

Västervik är en tätort i Småland, närmare bestämt i Kalmar län, och ligger precis vid Gamlebyvikens mynning. Västervik är en ganska gammal stad, den började omnämnas redan på 1200-talet men grundades där den är idag på 1430-talet. En sevärdhet i området är båtsmansstugorna där militärerna bodde med sina familjer förr i tiden, väldigt låga hus så idag är de flesta vuxna är ett huvud högre än taknocken. Sen finns det också en visfestival som faktiskt fyller 50 år, det tycker jag låter väldigt mysigt. Vi spelar i Bökensved som är en stor idrottsplats i Västervik så det kommer finnas gott om plats för både oss och er.

Rättvik är också en tätort men i ett helt annat landskap, nämligen Dalarna, och ligger precis vid Siljan. Rättvik har länge varit en populär turistort och även en plats med mycket kulturevenemang. Förslag på sevärdheter här är Långbryggan, där man kan ta en lång promenad över vattnet och på Hedsåsberget finns det 28 meter höga, över 100 år gamla trätornet Vidablick med utsikt över Siljan. I Rättvik spelar vi i Dalhalla som är en väldigt omtalad musikarena och som faktiskt är ett gammalt nerlagt kalkbrott. Akustiken ska tydligen vara helt fantastisk så det ska bli spännande.

Sista stoppet den här veckan blir i Hälsingland, i Järvsö som ligger på sluttningarna runt Ljusnandalen där älven Ljusnan rinner fram. Det här är en ort som verkligen finansieras av turismen, tack vare exempelvis den stora skidanläggningen Järvsöbacken och Järvzoo. Skidanläggningen har nio lifter och 19 backar i varierande svårighetsgrad. Det finns även många bra spår för den som istället vill åka längd. I Järvsö finns också Sveriges största landsortskyrka, Järvsö kyrka. Här i Hälsingland spelar vi i Stenegård som faktiskt är ett av Hälsinglands största besöksmål. Där finns något för hela familjen, så som hantverksbutiker, galleri och kreativa verkstäder och nu får de även besök av oss på Diggiloo!

Ses vi någonstans den här veckan?