Veckans två städer

Som nämnts tidigare är det inte bara ett stopp denna veckan, utan två. På fredag är det dags för Vadstena att få besök av Diggiloo och på lördag kör vi i Nyköping. Så vad är det här för städer egentligen? Här kommer en kort presentation.

VADSTENA 26 juni

Mitt emellan Stockholm och Göteborg och precis på Vätterns östra sida finner du en liten, men vacker stad som har en lång historia bakom sig. Och det är främst sin historia som Vadstena är känt för. Många byggnader i centrum har ålderdomlig karaktär och miljön känns nästan lite medeltida. Det är mycket kullerstensgator och mysiga shoppingstråk, det finns någonting för alla helt enkelt. Någon som de flesta har hört talas om är helgon Birgitta som har stark anknytning till platsen och Vadstena Klosterkyrka är fortfarande en av Europas viktigaste pilgrimsmål. En annan gammal och välkänd byggnad är Vadstena slott där vår spelning faktiskt kommer äga rum. Eller vi kommer ju vara precis utanför alltså, inte i själv slottet såklart…men det ska bli spännande att ha en sådan fin omgivning, tänk att få spela på riktig slottsmark! Och enligt väderprognoserna kommer det bli sol och 18 grader på fredag så det låter ju lovande.

 

NYKÖPING 27 juni

Nyköping är en härlig liten tätort i Södermanland som också har ett par fina gamla byggnader. I centrum finns två kyrkor som båda har funnits sedan 1200-talet , Sankt Nicolai kyrka och Alla Helgona kyrka. Orten är precis vid kusten där Nyköpingsån rinner ut i Stadsfjärden och Östersjön. Den föredetta Diggiloo-artisten Tess Merkel från Alcazar kommer faktiskt härifrån också! För övrigt är Nyköping en stad för de aktiva då det finns många båtturer man kan ta i skärgården och det finns många cykelleder för den som gillar att cykla, de går genom stan ut till både kusten och landsbygden. Ett perfekt sätt för att se mer av Nyköping helt enkelt! Vid Östersjöviken Stadsfjärden växer just nu en ny stadsdel, Brandholmen, fram. Och där ligger även Rosvalla, en arena precis vid havet och det är där som vi kommer ha vår spelning. Med det fina vädret som väntas i helgen kommer det bli helt perfekt!