David Lindgren – The Greatest Showman!

Sjunga, dansa, skådespela och programleda. Bland annat.
Ja, finns det något som multitalangen David Lindgren – som tagit Sverige med storm – inte klarar av att göra på en scen?
– Det känns skönt att jag inte stängt några dörrar, för att ”bara” vara popstjärna passade inte riktigt mig. Jag älskar att utmana mig själv och se vad jag klarar av och det har jag verkligen fått göra de senaste åren, säger David.

Dock är det inte alltid helt enkelt att vara bred i sitt artisteri, speciellt inte tidigt i sin karriär när det kanske är viktigare än någonsin att visa vem man är och vad man vill satsa på.
– I början sa alla att jag måste bestämma mig för vad jag ville göra, att jag inte kunde göra allt. Men jag kände ”nej, jag vill bara underhålla utan att begränsa mig” och jag har alltid följt min magkänsla och mina drömmar, säger David.

David Lindgren fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 2012 där han medverkade med bidraget Shout it out som slutade på en fjärdeplats i finalen. Efter det har han tävlat två gånger till – och tagit sig till final varje gång. Dessutom har David fått äran att leda programmet två år i rad.
– I programledarrollen kände jag att jag hittade hem på något sätt, det är det roligaste jag har gjort. Och nu har jag ju fått den rollen i Diggiloo också, det känns jätteskönt, säger han.

Men egentligen är det inte formen på underhållningen som spelar så stor roll för David, så länge han får vara ute och möta publiken och uppträda på ett eller annat sätt.
– Jag är ingen musiker på det sättet som många andra artister är, jag skriver inte så mycket musik till exempel. Jag ser mig mer som en entertainer, som att jag ska bjuda på en helhet.
Du slog ändå igenom ganska sent om man jämför med många andra. Hur tror du det har påverkat din karriär?
– Jag tror att det var bra. Hade jag slagit igenom i 20-årsåldern hade det varit en helt annan grej, då hade det nog stigit mig åt huvudet på ett helt annat sätt. Nu var jag 30 och hade precis fått barn så jag kände att jag hade haft tid att hitta mig själv, säger David.

Han hade även samlat på sig en hel del scenvana redan innan debuten i Melodifestivalen, och hunnit jobba med flertalet musikaler och krogshower. I åtta år gjorde han ungefär 300 föreställningar om året, så när han väl fick chansen för den breda massan var han redo.
– För många som är med i Mellon är det nästan första gången de står på en scen, men jag hade fått lära mig hantverket redan från början. Så jag är jätteglad för alla åren som jag hade bakom mig.

En av Davids stora förebilder i karriären är Lill-Babs, som inspirerat honom och hjälpt honom att förstå hur man kan röra sig mellan olika forum och ändå stå stadigt som artist. Lill-Babs medverkade i både tv-serier och filmer, utöver sina uppdrag som sångare, och blev genom åren en fantastiskt älskad person.
– Hon var folklig och jag älskar folkligt, jag har alltid drömt om att bli det själv. Det är så lätt att fastna i en bubbla i Stockholm, men när man åker runt i Sverige med till exempel Diggiloo så möter man en så stor publik och det är så härligt att få komma ut i landet, möta folk på riktigt, säger David.
Vart ser du dig själv i framtiden då?
– Jag hoppas att jag kan få vara kvar där jag är. Jag tycker det är på en jättebra nivå nu, jag gör roliga TV-grejer och jag vill gärna få nya utmaningar där. Göra fler roliga turnéer. Jag skulle gärna köra Allsång på Skansen, kanske Guldbaggegalan eller något liknande.

Men det är inte bara inom TV han vill jobba. David vill gärna släppa mer egen musik, få fler egna låtar så att han någon gång kan ha en egen krogshow med ett helt gäng låtar som publiken kan sjunga med i.
– Det är väl det som är nackdelen med det jag gör, jag blir inte attraktiv mot radion när jag är ute och jobbar mycket och syns i så många olika forum, det blir liksom inte den där spännande hypen runt omkring. Det blir för lättillgängligt på något sätt.

Nu är han med i Diggiloo för tredje gången, den här gången uttalat som ”nya Lasse Holm”. Ett epitet som är otroligt ärofyllt men som även kommer med en viss förväntan.
– Det är sjukt stort. Jag tror framförallt att det vi delar, jag och Lasse, är kärleken till att stå på scen och underhålla människor. Men också att vi båda vågar få en allvarsam ton om det behövs så allt inte bara lattjas bort hela tiden. Det tror jag är viktigt, säger David.
Nu är han även med mer i den kreativa processen bakom showen, han kommer med egna idéer som till exempel alldansen förra året.
– Jag känner att jag trivs mycket bättre i det än att bara komma in och köra mina låtar och kanske någon grej till. Jag kände att jag kanske inte tillförde så mycket som jag ville göra, så det är en stor skillnad tycker jag.
Du som ändå varit med några år, vad skulle du säga är det bästa med Diggiloo?
Det bästa är att man kan gå hela familjen och alla får en rolig kväll. Det var några år när jag inte var med och då gick jag och såg Diggiloo på en filt, vi hade med oss vin och mat, barnen sprang och lekte och vi satt och kollade showen och jag fattade verkligen grejen. Det är superhärligt.

Lasse Holm, från främling till konungens medalj!

Lasse Holm tilldelas konungens medalj! ”Jag får vara väldigt ödmjukt tacksam för detta, den skall mina barnbarn få ärva” säger...

Diggiloo 💜 Mello

Mello, Melodifestivalen som är Sveriges största musiktävling går snart av stapeln. Det har väl inte undgått någon att det finns...

God Jul & Gott Nytt År

Diggiloo-året 2023 lider mot sitt slut Ett magiskt år för Diggiloo har nu kommit till ända och vi känner oss...

Låt oss presentera Diggiloo 2024

Möt Anders Bagge, Lucianoz, Wiktoria, Andreas Lundstedt, Liamoo, Andreas Weise, Elisa Lindström, Dogge Doggelito, Jessica Andersson, Lisa Stadell, komikern Ann...

Idolvinnaren Cimberly vinner en plats i Diggiloo!

Efter kvällens enastående och spännande final av Idol 2023 kan vi med glädje hälsa Cimberly Wanyonyi, 18 år, från Skellefteå...

Diggiloo+Idol=sant

I samarbete med Universal Music kan vi stolt informera att årets vinnare av Idol vinner, förutom ett skivkontrakt, en plats...

Tack för i år, ses 2024!

Ett ord, WOW! Vilken turné, vilken show och vilken publik vi haft i år. Kalasbra! Vi hade helt enkelt inte...

Diggiloo tar ett skutt in i sista veckan!

Turnén går mot sitt slut efter en lååång och händelserik sommar. Den sista spelningen blir i Göteborg lördagen 26 augusti,...

Stockholm är utsålt!

Sveriges största sommarturné tuffar på med full kraft och vår show i Stockholm på Ulriksdals slott är slutsåld. Men det...

Vi kom, du såg, vi segrade!

✓Diggiloo är igång och vilken start vi fick. Småland bubblade. Hok kokade. Artisterna ägde. Och tack publiken för att ni...