David Lindgren – The Greatest Showman!

Sjunga, dansa, skådespela och programleda. Bland annat.
Ja, finns det något som multitalangen David Lindgren – som tagit Sverige med storm – inte klarar av att göra på en scen?
– Det känns skönt att jag inte stängt några dörrar, för att ”bara” vara popstjärna passade inte riktigt mig. Jag älskar att utmana mig själv och se vad jag klarar av och det har jag verkligen fått göra de senaste åren, säger David.

Dock är det inte alltid helt enkelt att vara bred i sitt artisteri, speciellt inte tidigt i sin karriär när det kanske är viktigare än någonsin att visa vem man är och vad man vill satsa på.
– I början sa alla att jag måste bestämma mig för vad jag ville göra, att jag inte kunde göra allt. Men jag kände ”nej, jag vill bara underhålla utan att begränsa mig” och jag har alltid följt min magkänsla och mina drömmar, säger David.

David Lindgren fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 2012 där han medverkade med bidraget Shout it out som slutade på en fjärdeplats i finalen. Efter det har han tävlat två gånger till – och tagit sig till final varje gång. Dessutom har David fått äran att leda programmet två år i rad.
– I programledarrollen kände jag att jag hittade hem på något sätt, det är det roligaste jag har gjort. Och nu har jag ju fått den rollen i Diggiloo också, det känns jätteskönt, säger han.

Men egentligen är det inte formen på underhållningen som spelar så stor roll för David, så länge han får vara ute och möta publiken och uppträda på ett eller annat sätt.
– Jag är ingen musiker på det sättet som många andra artister är, jag skriver inte så mycket musik till exempel. Jag ser mig mer som en entertainer, som att jag ska bjuda på en helhet.
Du slog ändå igenom ganska sent om man jämför med många andra. Hur tror du det har påverkat din karriär?
– Jag tror att det var bra. Hade jag slagit igenom i 20-årsåldern hade det varit en helt annan grej, då hade det nog stigit mig åt huvudet på ett helt annat sätt. Nu var jag 30 och hade precis fått barn så jag kände att jag hade haft tid att hitta mig själv, säger David.

Han hade även samlat på sig en hel del scenvana redan innan debuten i Melodifestivalen, och hunnit jobba med flertalet musikaler och krogshower. I åtta år gjorde han ungefär 300 föreställningar om året, så när han väl fick chansen för den breda massan var han redo.
– För många som är med i Mellon är det nästan första gången de står på en scen, men jag hade fått lära mig hantverket redan från början. Så jag är jätteglad för alla åren som jag hade bakom mig.

En av Davids stora förebilder i karriären är Lill-Babs, som inspirerat honom och hjälpt honom att förstå hur man kan röra sig mellan olika forum och ändå stå stadigt som artist. Lill-Babs medverkade i både tv-serier och filmer, utöver sina uppdrag som sångare, och blev genom åren en fantastiskt älskad person.
– Hon var folklig och jag älskar folkligt, jag har alltid drömt om att bli det själv. Det är så lätt att fastna i en bubbla i Stockholm, men när man åker runt i Sverige med till exempel Diggiloo så möter man en så stor publik och det är så härligt att få komma ut i landet, möta folk på riktigt, säger David.
Vart ser du dig själv i framtiden då?
– Jag hoppas att jag kan få vara kvar där jag är. Jag tycker det är på en jättebra nivå nu, jag gör roliga TV-grejer och jag vill gärna få nya utmaningar där. Göra fler roliga turnéer. Jag skulle gärna köra Allsång på Skansen, kanske Guldbaggegalan eller något liknande.

Men det är inte bara inom TV han vill jobba. David vill gärna släppa mer egen musik, få fler egna låtar så att han någon gång kan ha en egen krogshow med ett helt gäng låtar som publiken kan sjunga med i.
– Det är väl det som är nackdelen med det jag gör, jag blir inte attraktiv mot radion när jag är ute och jobbar mycket och syns i så många olika forum, det blir liksom inte den där spännande hypen runt omkring. Det blir för lättillgängligt på något sätt.

Nu är han med i Diggiloo för tredje gången, den här gången uttalat som ”nya Lasse Holm”. Ett epitet som är otroligt ärofyllt men som även kommer med en viss förväntan.
– Det är sjukt stort. Jag tror framförallt att det vi delar, jag och Lasse, är kärleken till att stå på scen och underhålla människor. Men också att vi båda vågar få en allvarsam ton om det behövs så allt inte bara lattjas bort hela tiden. Det tror jag är viktigt, säger David.
Nu är han även med mer i den kreativa processen bakom showen, han kommer med egna idéer som till exempel alldansen förra året.
– Jag känner att jag trivs mycket bättre i det än att bara komma in och köra mina låtar och kanske någon grej till. Jag kände att jag kanske inte tillförde så mycket som jag ville göra, så det är en stor skillnad tycker jag.
Du som ändå varit med några år, vad skulle du säga är det bästa med Diggiloo?
Det bästa är att man kan gå hela familjen och alla får en rolig kväll. Det var några år när jag inte var med och då gick jag och såg Diggiloo på en filt, vi hade med oss vin och mat, barnen sprang och lekte och vi satt och kollade showen och jag fattade verkligen grejen. Det är superhärligt.

Väskförbudet – Ingen match för Diggiloopubliken!

Premiärhelgen gick galant och nu har vi rivit av de tre första showerna på sommarens turné. Det var en magisk...

PREMIÄREN AVKLARAD

Och där gick startskottet på denna Turné, premiären avklarad och nu har vi bara resten kvar, totalt 23 shower. Vi...

PREMIÄR – DIGGILOO, SVERIGES GULDKORN

Nedräkningen är total nu när vi räknar timmar till startskottet på denna fantastiska sommar. Det är detta vi längtat efter...

Sista repen inför premiär – Så går det till!

Denna vecka började med att tekniker och ansvariga för hela turnén anlände till Jönköping där rep och genrep kommer att...

Vi presenterar vinnarna

Tävlingen är avslutad och äntligen kan vi presentera vinnarna till alla fina priser. 🥳 Vi reserverar oss för att tävlande kan...

Semesteraktiviteter i Sverige

Vad ska vi hitta på när det är semester? Var ska vi åka? Äsch, det kanske är bättre att ta...

Sommarens konserter i Sverige – Diggiloo, en given tradition!

Sommaren 2024 besöker vi totalt 24 orter med DIGGILOO vilket då innebär 24 konserter runt om i Sverige. Möjligheterna är...

Solen skiner alltid på Diggiloo!

Idag skiner solen på oss när vi tar vårt kaffe i solen! Men det är ju inte konstigt, solen skiner...

Repvecka hos Anders Bagge

Hänger ni med? Tiden är kommen för årets första repvecka. Vi kallar det även workshop, eftersom det är dessa dagar...

Idol-Saga klar för Diggiloo

Diggiloo får förstärkning från Västergötland. Vi är glada att meddela att Idol-Saga är klar för Diggiloo. Det blir inte en...