Lasse Holm – från främling till konungens medalj!

Lasse Holm tilldelas konungens medalj!


Att Lasse Holm, vår schlagerkung, nu får Konungens medalj Litteris et Artibus som betyder ”för vitterhet och konst” förvånar oss inte ett dugg.
Vi vill därför lyfta den kulturella skatten han givit oss och som således visar vilken betydande person han är för det svenska musiklivet. Här kommer en smakbit av Lasses resa från ”Främling” till konungens medalj.

– Jag får vara väldigt ödmjukt tacksam för detta, den skall mina barnbarn få ärva, säger Lasse Holm.

YouTube video

Lasse Holm skakar hand med Kungen och Drottningen när han tar emot medaljen.

Lasse Holm – En svensk musiklegend

Han har sysslat med allt inom musik som kompositör, låtskrivare, artist, producent, bandmedlem och även programledare. Det blir svårt att i en artikel som denna få med allt som Lasse åstadkommit så vi lyfter helt enkelt några guldklimpar ur Lasses karriär som vi tycker bidrar till att han får medaljen.

Melodifestivalen

  • 1982 – Låt: ”Dag efter dag” Artist: Chips
  • 1983 – Låt: ”Främling” Artist: Carola Häggkvist
  • 1985 – Låt: ”Bra Vibrationer” Artist: Kikki Danielsson
  • 1986 – Låt: ”E´de det här du kallar kärlek” Artist: Monica Törnell & Lasse Holm
  • 1993 – Låt: ”Eloise” Artist: Arvingarna

Dessa låtar känner nog de flesta som är bekanta med svensk musik igen. Men vad har alla dessa låtar gemensamt? Jo, det är alla vinnare av Melodifestivalen och alla skrivna av bland annat Lasse Holm. Med det sagt så skulle vi våga säga att han nästan är Mr. Melodifestivalen själv. Och vi frågar oss om 80-talet var något utav ett guldår för Lasse? Eftersom han var delaktig i att kamma hem vinsten hela fem gånger. Utöver detta så har Lasse skrivit hela 16 bidrag enligt Mellopedia. Vi kan ej förglömma att påpeka tidlösheten i dessa låtar då de går i arv från generation till generation.

Lasse, en influenser!

Utöver Melodifestivalen har Lasse Holm skrivit musik till många av våra svenska största namn samt producerat låtar i sportens fanor. Låtar som ”Nu tar vi dom” och ”Ciao Ciao Italia” har ej gått oss obemärkt förbi. Följaktligen så kan vi inte glömma mat! Kanske det mest unika i Lasses låtskrivarhistoria håller nog alla med om kan vara låten ”Cannelloni, Macaroni” som 1986 låg hela 14 veckor på Svensktoppen. Sju av dessa veckor låg den på första plats. Så, för den som har missat så handlar den om pizzor. Där har alltså mat varit en inspirationskälla till musiken.

Lasse har inte bara skapat utan även inspirerat och fortsätter att inspirera kommande generationers musikskapande. 2023 var han aktuell i så mycket bättre där han gav nytt liv till andras låtar. På samma vis tolkade de andra deltagarna Lasses låtar där Ellen Krauss gjorde en fantastisk tolkning av låten ”Inget stoppar oss nu”.
Det är inte bara program som Så mycket bättre som får artister att inspireras av varandra, det sker hela tiden i skapandet av ny musik. Max Martin sa i ett tal,
– Genom åren har jag ”snott” av giganter som Abba och Kiss som vi såg nyss. Galet. Den fantastiske Prince som gick bort nyligen, och naturligtvis Lasse Holm.
Han avslutar sitt tal med att kalla Lasses låtskrivande ”genialiskt” och att han är skyldig Lasse ett stort tack. Där kan vi bara hålla med och vi pratar nog för alla som älskar melodifestivalen och Diggiloo.

Lasses låtar har även fått agera inspiration till ett av våra nyaste verk på musikalscenen i Sverige. Musikalen, De é det här vi kallar kärlek som hade urpremiär i Malmö 2023. Ni kan läsa mer om denna härliga musikal här.

Diggiloo

Listan på Lasses bedrifter går att göra lång och innehållsrik men vi vill såklart nämna Diggiloo. Han var nämligen en av tre viktiga personer som för 20 år sedan grundade showen Diggiloo. Han är än idag en viktig del i skapandet och framförallt i den konstnärliga processen. För att förtydliga så menas det att han har en tung röst i vilka låtar som skall vara med, kostym, dramaturgi och ja, allt! I den kreativa processen samarbetar han såklart med andra i det kreativa teamet. Förra året hyllades Lasse Holm och Torgny Söderberg när Diggiloo firade 20 år. Vi hyllade dem genom ett medley som innehöll deras största hits och det kan vi säga, blev en hit i sig!

Just nu så pågår det kreativa arbetet inför sommaren 2024 där Lasse, precis som vid Diggiloos begynnelse är med och bidrar med sin kompetens. Vem vet, kanske ploppar han upp på Diggiloo någonstans i sommar.  Så, Klicka här för att se Diggiloos turnéplan.

 

Medaljen

Konungens medalj sträcker sig tillbaka till 1800-talets början. Så den har med andra ord några år på nacken. Medaljen delas ut i syftet att lyfta speciellt viktiga tjänster som genomförts å samhällets nytta samt lång och trogen tjänst vid Kungliga Hovstaterna.

Litteris et Artibus instiftades 1853 av Sveriges kronprins Carl XV. Medaljen består av förgyllt silver med ett omslag av guld. På framsidan ser vi regenten och på baksidan står Litteris et Artubus graverat omringat av en öppen lagerkrans och såklart en krona på toppen. Medaljen finns för att lyfta prestationer inom det konstnärliga livet, framför allt musik, teater, dans och litteratur.
– Det är ju naturligtvis en stor ära, kanske på något sätt ett momentum att jag hållit på i 55 år och skrivit över 700 låtar, och kanske på något sätt satt ett avtryck i svenskt musikliv, säger Lasse Holm.

Sammanfattningsvis, kan vi understryka att Lasse har satt ett starkt avtryck i svenskt musikliv och vi håller med om medaljmotiveringen som lyder ”För framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv”.

Slutligen, ser vi fram emot vad Lasse skall hitta på härnäst, det finns inget som stoppar honom nu!

Nedan ser vi en bild från Diggiloo vid Ulriksdals slott

ulriksdals slott, Lasse holm konungens medalj

Se när Lasse pratar om medaljen här.

Mellopedia om Lasse

Referenser
Medaljer | Kungahuset

Svensktoppen 1986. 

Max Martins hyllning till Lasse Holm (tv4.se)

Medaljen Litteris et Artibus | Kungl. Maj:ts Orden (kungligmajestatsorden.se)

Idol-Saga klar för Diggiloo

Diggiloo får förstärkning från Västergötland. Vi är glada att meddela att Idol-Saga är klar för Diggiloo. Det blir inte en...

Dags att planera sommaren!

Men först…Påsk, och vi har alla våra olika traditioner under denna högtid. Påskjakt, äggkonst, familjemiddagar, skotertur på isen och pimpelfiske...

Lasse Holm – från främling till konungens medalj!

Lasse Holm tilldelas konungens medalj! Att Lasse Holm, vår schlagerkung, nu får Konungens medalj Litteris et Artibus som betyder ”för...

Diggiloo 💜 Mello

Mello, Melodifestivalen som är Sveriges största musiktävling går snart av stapeln. Det har väl inte undgått någon att det finns...

God Jul & Gott Nytt År

Diggiloo-året 2023 lider mot sitt slut Ett magiskt år för Diggiloo har nu kommit till ända och vi känner oss...

Låt oss presentera Diggiloo 2024

Möt Anders Bagge, Lucianoz, Wiktoria, Andreas Lundstedt, Liamoo, Andreas Weise, Elisa Lindström, Dogge Doggelito, Jessica Andersson, Lisa Stadell, komikern Ann...

Idolvinnaren Cimberly vinner en plats i Diggiloo!

Efter kvällens enastående och spännande final av Idol 2023 kan vi med glädje hälsa Cimberly Wanyonyi, 18 år, från Skellefteå...

Diggiloo+Idol=sant

I samarbete med Universal Music kan vi stolt informera att årets vinnare av Idol vinner, förutom ett skivkontrakt, en plats...

Tack för i år, ses 2024!

Ett ord, WOW! Vilken turné, vilken show och vilken publik vi haft i år. Kalasbra! Vi hade helt enkelt inte...

Diggiloo tar ett skutt in i sista veckan!

Turnén går mot sitt slut efter en lååång och händelserik sommar. Den sista spelningen blir i Göteborg lördagen 26 augusti,...