Sista repen inför premiär – Så går det till!

Denna vecka började med att tekniker och ansvariga för hela turnén anlände till Jönköping där rep och genrep kommer att äga rum. Sedan kommer premiären gå av stapeln i Ronneby. Är du nyfiken på vägen dit från nu? Här får ni en inblick i de sista repen inför premiär och hur det går till samt vilka olika roller som behöver fyllas för en lyckad produktion.

Först PÅ plats

Som nämnt tidigare kommer alla tekniker på plats först, och varför då? Jo, det är ju såklart för att tekniken behöver riggas upp först av allt, så att vi är redo att köra när artister och musiker kommer. Här kommer en liten genomgång på vilka positioner som är på plats först.

PROJEKTLEDARE

Vår projektledare är den personen som driver hela apparaten DIGGILOO från start, hitta orter och spika turnéplan till att det är slut och sedan börjar det om på nytt. Så, det hade ju varit lite konstigt om hon inte var först på plats. Det går inte att få med allt vår projektledare gör i denna text. Men HON ÄR GRYM!

PROJEKTKOORDINATOR

Projektledarens högra hand! Turas om med projektledaren att vara på plats under turnén, vi har alltid en ansvarig från produktionsbolaget på plats.

PM – PRODUCTION MANAGER

Denna person är den som är ytterst ansvarig för att allt som ska upp på scenen hamnar där det ska vid ankomst samt att allt kommer av scenen innan avfärd. Bossar över alla som är involverad i scen och teknik kan man säga. Denna roll står för en hel del förarbete tillsammans med projektledaren innan turnén.

REGISSÖR

Vår regissör är den som tillsammans med sitt kreativa team bygger showen. Det är egentligen inte förrän på plats i Jönköping hon ser om hennes idéer fungerar i praktiken. Så, det är mycket förarbete som skall förverkligas denna vecka. Men eftersom hon är så pass rutinerad så kan hon ganska lätt räkna ut vad som fungerar och inte. Unikt för Diggiloo är att regissören åker med hela turnén.

LJUDOPERATÖR

Det är denna position som mixar utljudet som publiken hör. Är med och riggar PA:t och om ni undrar vad PA står för så står det för public adress. Ett PA består av högtalare.

MONITORTEKNIKER

Ser till att artister och musiker hör varandra. Nu för tiden sköts detta via hörsnäckor som alla har i öronen. Det är monitorteknikerns jobb att hålla koll på vilka som ska höra varandra när och ställa in effekter och volym efter artister och musikers önskemål.

MICKMAN

Den här positionen har hand om alla mikrofoner och dess kablar. I rollen ingår att koppla in mikrofonerna och micka upp instrument. Den ska också vara beredd att assistera vid eventuella ljudproblem på scen. Det ingår även att stamma en hel del kablar. Och nu undrar du säkert, vad betyder stamma i detta sammanhang? Jo, det betyder att man tejpar ihop kablar med eltejp för att lättare hålla koll på dessa under turnéns gång, annars skulle det bli väldigt trassligt. Så att man får en så kallad kabelstam som sedan grenar ut sig till olika mikrofoner.

Förra årets mickman fick aningen udda extra arbetsuppgifter

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Diggiloo (@diggiloo)


Vi får väl se vad som dyker upp under denna vecka…. 👀

DELAYTEKNIKER

Den här teknikern riggar upp mindre högtalare som ska se till att folk längre bak ska höra ordentligt. Ordet delay är precis vad det är, fördröjning. De måste matcha ljudet från originalhögtalarna för att det inte ska låta skumt. Därför måste det komma lite efter, så att de skjuter ut ljud när det andra ljudet når dem.

LJUSOPERATÖR

Den här positionen sköter ljuset på scen under show samt ansvarig för att ljuset riggas korrekt.

SCEN- & LJUSTEKNIKER

Riggar lampor och är under show ansvarig för att koll så att alla fungerar korrekt.

SCENCHEF

Ansvarig på scen och tar vid när PM är klar med sitt. Ytterst ansvarig för passningar som ska ske på och bakom scen men brukar även få hjälp med detta av backline och mickman. Ansvarig för att allt lirar under show.

BACKLINETEKNIKER

Den här positionen sköter om instrumenten samt håller koll på när saker ska in och ut från scenen. Det kan handla om instrument, eller annan rekvisita. Men framför allt instrument. Den kopplar även upp instrumenten, stammar kablar som ska kopplas in i instrumenten. Detta förklarade jag vad det betyder lite längre upp.

STYLIST & KOSTYMTEKNIKER

Tidigare år har vi haft olika personer på dessa positioner men i år har vi en som gärna åker med på turnén. Hon var faktiskt vår kostymtekniker förra året. Vår stylist har varit med oss sedan repveckan i april ungefär. Där pratades showen igenom och önskemål och idéer lyftes. Så, sedan dess har vår stylist skapat kostymer utifrån idéer, moodboards och önskemål. Väl på plats på repveckan handlar det om att färdigställa allt. Det kan bli byten så därför behöver stylisten ta med lite extra kostymer. Så just nu pågår klädprovning mellan repen, och korrigeringar förekommer alltid.

Här kan ni se hur det såg ut när vår stylist anlände till repveckan:

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Diggiloo (@diggiloo)

 

SCENANSVARIG

Ser till att scenen byggs och rivs på rätt sätt och fixar eventuella problem som kan uppstå. Scenen drivs av hydrauliska kolvar som ”vecklar” ut scenen och det är bara den här positionen som kan dra i dess spakar.

SCENTEKNIKER

Är en position som jobbar tätt ihop med den som är scenansvarig och gör i princip samma sak.

BILDPRODUCENT

De här positionen är ytterst ansvarig för vilka bilder som visas på vår storbildsskärm. De är flera videotekniker som åker med.

VIDEOTEKNIKER

Monterar LED-skärm som vi har på scenen och drar ut kablar och kopplar så vi får video till FOH (front of house, ljudbåset) samt assisterar bildproducent under show.

DEKORTEKNIKER

Leder bygge och riv av dekor på scenen.

KAMERATEKNIKER

Styr kameror under show och det är från det som bildproducenten väljer vad som ska synas på LED-SKÄRMEN.

FÖLJESPOTSOPERATÖR

Sköter och styr följespot. Det är bra med följespot när mörkret börjar falla i slutet av sommaren. Det gäller att följa artisterna på scenen och rikta ljuset, en så kallad spotlight, framförallt på den som står i rampljuset just då. Det är inte helt lätt alla gånger!

TRANSPORT- & LOGISTIKANSVARIG

Den här positionen är den som har koll på hur alla våra lastbilar ska stå. I vilken ordning de ska lastas och ibland så får inte alla plats så då måste det synkas vilka som får köra in på området först.

ARENAANSVARIG

Den här positionen är ansvarig för att allt på arenan byggs där det ska. Framför allt området där publiken skall vistas.

PRODUKTIONSLEDARE

Fixar med det mesta under turnén för att underlätta för crew och artister, ser till att riders (lista på saker vi ska ha) följs och att det flyter på vid ankomst. Ser till att bussar är uppfyllda med vatten samt att matlistor stämmer m.m. En förlängd arm för projektledaren kan man säga.

TURNÉLEDARE

På Diggiloo fyller turnéledaren en stor funktion och är med i processen från att artisterna är spikade. Håller koll på artisterna. Om de behöver hjälp med något så är det turnéledaren de kontaktar. Turnéledaren reser hela tiden med artisterna. Turnéledaren har en rad olika arbetsuppgifter som att göra scheman, synka med andra positioner inför ankomst, värma upp publiken och ibland hjälpa till med ett snabbt ombyte. Ja som ni hör, det är en mycket komplex roll.

SERVERINGSPERSONAL

Bygger serveringsområdet och ett cateringtält för Diggiloos crew och artister. Står såklart för maten också, de åker med oss på hela turnén. Gänget heter FC Gruppen och är Jönköpingbaserade så det är supersmidigt att vi är på deras hemmaplan nu under sista förberedelserna. Det är deras mat vi äter under repen och det är även deras mat ni kan köpa på plats. Här kan ni läsa mer och se sommarens meny!

 

Med det sagt så har ni fått en inblick i den delen av teamet som är på plats allra först. På onsdagen kom artisterna till Jönköping. Därefter har det varit sångrepetitioner, klädprovning och soundcheck. Soundcheck pågår såklart hela tiden då det korrigeras fram till premiär och under hela sommaren, men det är viktigt att ha en bra grund när man börjar repa på scen. På fredagen arbetar artisterna på scenen med placering och koreografi för att sedan leda in i att börja repetera de olika nummer som skall bli DIGGILOO 2024!

Följande vecka, på måndag kommer mer personal. Då anländer all arenapersonal, de som ansvarar för att bygga DIGGILOO-området. Det är endast en person som är ny för i år i detta team vilket är bra eftersom det är mycket att hålla koll på. Även kontentkreatörer anländer för att dokumentera och filma lite repetitioner och annat smått och gott.

ARENAPERSONAL

Lite mer utförligt så är det denna personal som bygger området. Det handlar om att sätta staket runt allt så Diggiloo blir ett inhägnat område. Arenapersonalen bygger också parkett, detta leds av biljett- och kundansvarig som är en del av arena-teamet. Parketten består oftast av ca 3200 stolar, dessa ska numreras korrekt så det inte blir knas när gästerna kommer. Runt parketten sätter arenapersonalen kätting så även parketten bli inhägnad.

 

Under tisdagen anländer resterande personal som är involverad i Diggiloo. Bland annat så kommer resterade personer på marknadsavdelningen som ska vara med och rodda inför premiär. Med det sagt så förstår ni att detta är en stor apparat och det krävs många människor för att få en sådan stor turné att fungera. Utöver alla som åker med på turnén så möter vi ny personal varje dag på varje ort som hjälper oss att bygga både scen och område där de guidas av våra ansvariga på scen och arena.

Slutligen, så vill vi knyta ihop säcken om sista repen inför premiär och hur det går till. När genrepet är avklarat så packar tekniker ihop scenen för första gången (detta år). När allt är packat och klart så rullar crew dvs. tekniker, arenapersonal och produktionsledare vidare till Ronneby. Så har dom en dag att etablera sig där och preppa allt inför premiären den 6 juli, förhoppningsvis hinner dom med lite SPA på Ronneby Brunn också. Artisterna åker dagtid och crew reser nattetid. Detta för att scen och teknik ska hinna komma på plats och vara redo för soundcheck när artisterna anländer runt 15 på eftermiddagen.

Sist men inte minst, NU TAGGAR VI INFÖR PREMIÄR!

Här får ni en lista på alla fasta positioner under turnén

 • PM
 • Regissör
 • Ljudoperatör
 • Monitortekniker
 • Mickman
 • Delaytekniker
 • Ljusoperatör
 • Scen- & ljustekniker
 • Scenchef
 • Backlinetekniker
 • Kostymtekniker/Stylist
 • Scenansvarig
 • Scentekniker
 • Bildproducent
 • Videotekniker
 • Dekortekniker
 • Kameratekniker
 • Följespotsoperatör
 • Transport- & logistikansvarig
 • Arenaansvarig
 • Produktionsledare
 • Turnéledare
 • Biljett- & Kundansvarig
 • Kontent Kreatör
 • Arenapersonal
 • Serveringspersonal
 • Säkerhetsansvarig

Väskförbudet – Ingen match för Diggiloopubliken!

Premiärhelgen gick galant och nu har vi rivit av de tre första showerna på sommarens turné. Det var en magisk...

PREMIÄREN AVKLARAD

Och där gick startskottet på denna Turné, premiären avklarad och nu har vi bara resten kvar, totalt 23 shower. Vi...

PREMIÄR – DIGGILOO, SVERIGES GULDKORN

Nedräkningen är total nu när vi räknar timmar till startskottet på denna fantastiska sommar. Det är detta vi längtat efter...

Sista repen inför premiär – Så går det till!

Denna vecka började med att tekniker och ansvariga för hela turnén anlände till Jönköping där rep och genrep kommer att...

Vi presenterar vinnarna

Tävlingen är avslutad och äntligen kan vi presentera vinnarna till alla fina priser. 🥳 Vi reserverar oss för att tävlande kan...

Semesteraktiviteter i Sverige

Vad ska vi hitta på när det är semester? Var ska vi åka? Äsch, det kanske är bättre att ta...

Sommarens konserter i Sverige – Diggiloo, en given tradition!

Sommaren 2024 besöker vi totalt 24 orter med DIGGILOO vilket då innebär 24 konserter runt om i Sverige. Möjligheterna är...

Solen skiner alltid på Diggiloo!

Idag skiner solen på oss när vi tar vårt kaffe i solen! Men det är ju inte konstigt, solen skiner...

Repvecka hos Anders Bagge

Hänger ni med? Tiden är kommen för årets första repvecka. Vi kallar det även workshop, eftersom det är dessa dagar...

Idol-Saga klar för Diggiloo

Diggiloo får förstärkning från Västergötland. Vi är glada att meddela att Idol-Saga är klar för Diggiloo. Det blir inte en...