Nu hjälper vi Jonas till final!

Som jag nämnde i förra inlägget har vi trots allt en i gänget som ska vara med och tävla i Eurovision Song Contest. Ikväll är det dags för vår saxofonist Jonas Thander att hålla tummarna för att det bidrag som han varit med och skrivit går vidare till finalen. Bidraget det handlar om är Litauens I’ve Been Waiting For This Night som går ut med startnummer 9. Men varför just Litauen undrar ni kanske? Ja, det gjorde jag med för Jonas har trots allt inga direkta kopplingar till landet. Förrän nu då.

– Artisten Donny Montell hade tidigare varit i kontakt med min medkompositör Beatrice Robertsson. Hon kontaktade mig och så skrev jag och hon låten tillsammans, berättar Jonas.

Men hur ser uttagningsprocessen ut där, är det som en ”Melodifestival” eller?

– Ja det var massor med deltävlingar. Ännu fler än i Sverige faktiskt. Men efter mycket om och men så vann Donny finalen!

Jonas beskriver låten som en modern poplåt med lugna verser och ”episka” refränger så det känns ju spontant som att det kan bli rätt bra drag på scen under framträdandet. Och även om det såklart ska bli spännande att få se numret så är det helheten i Globen som Jonas ser fram emot att se allra mest.

Hur känns det att det blir tävling på hemmaplan för din del?

Det känns bra ändå tycker jag, kul att få uppleva min hemstad från den vinkeln. Det är massor med events överallt hela tiden. I fredags t.ex var vi på en fest för låtskrivarna på ABBA museét och igår var det invigning i Stadshuset med framträdanden av Loreen, Carola, Måns Zelmerlöw, Charlotte Perrelli, Herreys och så vidare. Till och med Björn Ulveus dök upp på slutet! 

Jonas vågar inte riktigt hoppas på för mycket än även om låten verkar ha fått rätt bra kritik. Men först är det en semifinal att ta sig igenom och Jonas säger att han kommer vara nöjd bara de går till final. Och även om årets Eurovision ännu inte är till ända så har det här med att tävla i musik gett mersmak och på frågan om han skulle kunna tänka sig att tävla i den svenska Melodifestivalen någon gång i framtiden så är svaret givet:

– Absolut! Jag ska ge det ett försök tänkte jag. 

Vilket är ditt starkaste Eurovision-minne hittills?

Det är nog från min barndom. Jag brukade spela in Eurovison på video. Största minnet är nog Johnny Logan’s “Hold me Now” som jag stod och mimade till framför spegeln.

Slutligen så har Jonas en sista önskan till er alla Diggiloo-fans:

– Rösta på Litauen och låten “I’ve Been Waiting For This Night” så spelar jag ännu bättre i sommar på Diggiloo! Kram på er!

Kram på dig med Jonas och lycka till ikväll!

Och här kan ni lyssna på låten om ni inte orkar vänta:

/Emilia