Galen funkjazz och hala klänningar

YouTube video

Artister
Lasse Holm, Christer Sjögren, Lotta Engberg, Elisabeth Andreassen, Thomas Petersson, Andrés Esteche, Jessica Andersson, Magnus Bäcklund, Agneta Sjödin, Andy Foster, Sanna Nielsen, Magnus Johansson.

Spelplatser (13 konserter)
Ronneby, Kalmar, Österlen, Vadstena, Eskilstuna, Sundsvall, Sunne, Lidköping, Sälen, Båstad, Brösarp, Göteborg och Cannes.

Att inleda Diggiloo-turnén i vackra Ronneby Brunnspark har varit en obruten tradition sedan 2004. Och det här året bjöds publiken på ett fyrverkeri som de sent kommer att glömma.

Till tonerna av Cannelloni Macaroni sprack sommarkvällshimlen upp i de italienska färgerna. ”Musiken, ljuset, publiken, artisterna – allt och alla pulserade den kvällen”, minns Lasse Holm nostalgiskt. Men när han nästa dag slog upp en av landets kvällstidningar och läste recensionen blev han rasande. ”Det luktade bajs när Agneta Sjödin steg på scenen”, stod det. Lasse gick till Agneta för att visa vad de skrivit om henne. ”Hon bara skrattade”, berättar Lasse, ”och hon förklarade för mig: ’Men Lasse, det var ju inte jag som luktade bajs, det luktade bara illa i luften när jag gick på scenen efter det stora fyrverkeriet.’ ”Då fattade jag, och kunde skratta åt alltihopa!”

Holm själv skulle komma att hamna i klistret på turnéns näst sista anhalt – Båstad. ”Ja, det var en riktigt kul grej – åtminstone såhär i efter-hand. Efter en lyckad första spelning stannade hela gänget kvar och firade på scenen. Det var en fantastisk sommarnatt, 25 grader i luften, och alla var lyckliga. Det blev mycket jammande och spelglädjen sprudlade. Det var roligt och det blev sent. Jag gick hem lite tidigare, och därefter verkar det ha blivit ännu roligare. Någon hade suttit och spelat loss på keyboardet, och ändrat en aning i mina inställningar.

Nästa dag var det ny konsert i Båstad, och 6 000 förväntansfulla satt i publiken. Jag skulle inleda med en vacker melodi, och satte mig bakom keyboardet. När jag slog första ackordet, drog en förprogrammerad sequence i funkjazz-tempo igång på högsta volym. Alla var lika förvånade, och jag satt där och funderade på hur jag kunde lösa problemet. Som tur var hann vår turnéledare före. Hon stegade bestämt fram och drämde näven i keyboardet. Då blev det tyst.

Agneta Sjödin var årets rookie – och gjorde succé kväll efter kväll. I huvudnumret – med Madonna-covern ”Material girl” – sjöng och dansade hon i en minimal svart klänning, glittrande strass och höga klackar, omgiven av trånande kostymklädda män. ”Den där klänningen var inte bara minimal”, berättar Lasse Holm och skrattar. ”Den var extremt hal också – speciellt när det regnade. Det var många gånger som männen som lyfte upp Agneta var riktigt nära att tappa henne i golvet.”